Woning verlichten

8 lichttrucs die binnenhuisarchitecten gebruiken om sfeer te creëren
Ze weten hoe ze de perfecte stemming kunnen creëren

Bij het denken over de stroom van ruimte, ambiance en sfeer in uw huis kan verlichting een van de meest fundamentele elementen zijn. Heldere verlichting kan u alert en wakker maken, waarbij als dimmer, zachtere verlichting ontspannend en slaapverwekkend kan zijn.

Chen deelt haar tips over hoe u de verlichting effectief kunt gebruiken om uw huis groter en warmer te laten voelen.

1. Maak een lichtplan

Eenvoudige lockdown eco-swaps voor het huis

Video afspelen
Als u een kamer vanaf nul begint of opnieuw inricht, maak dan een mini-brief of een lichtplan dat de essentie aanpakt. Denk na over welke activiteiten in elke kamer plaatsvinden (eten, ontspannen, werken), over de belangrijkste kenmerken van een kamer die u wilt benadrukken en over de architectonische grenzen waar u rekening mee moet houden. Denk na over de stijl, de schaal, het rendement en zelfs de kleurtemperatuur van de verlichting voordat u overhaaste ontwerpbeslissingen neemt. Vroege planning zorgt voor minder hoofdpijn en overhaaste last-minute beslissingen.

2. 2. Leg uw verlichting op een laag

Kies voor een gelaagde aanpak van de verlichting met verschillende lichtbronnen op verschillende niveaus om zo sfeer en interesse in een ruimte te creëren. Gebruik de verlichting om de grootte en de vorm van een ruimte optimaal te benutten -uplighting zorgt ervoor dat een ruimte groter aanvoelt, laaghangende hangers creëren een illusie van hoogte en clusters van verlichting zorgen ervoor dat grote ruimtes gezelliger lijken.

6 Lichtcascadehanger van Endon Lighting, vanaf £168,00

3. Zorg ervoor dat de verlichting nuttig is

Bedenk welke taken u in elke kamer kunt uitvoeren waar de verlichting u kan beïnvloeden of helpen. Koken vereist meer geconcentreerde verlichting, daarom is een combinatie van heldere downlights en nisverlichting, in kasten en boven kachels, nuttig. Voor het lezen is flexibele en gerichte verlichting weg van u beter. Poederruimtes vereisen een combinatie van sidelights en downlights. Dimmers zullen snel uw nieuwe beste vriend worden en zorgen voor een energiezuinige en effectieve manier om snel de sfeer en warmte van een kamer te veranderen.

4. 4. Kies de lamp zorgvuldig

De bollen die je kiest moeten meer zijn dan een nabeschouwing, racen door de supermarkt als je je realiseert dat ze geblazen hebben. Je moet het volgende overwegen:

Hoe helder heeft u uw ruimte nodig (watts)
Welke sfeer probeer je te bereiken (kleurtemperatuur, bijv. lagere temperaturen lijken meer op kaarslicht, terwijl hogere temperaturen meer lijken op een blauwe lucht buiten)
Moet er rekening worden gehouden met energie-efficiëntie (voor vaker gebruikte lampen)?
Probeert u een ontwerp of een brandpunt te maken (met schaal, vorm of kleuren)?

5. 5. Gebruik de spotlights om uw favorieten te markeren

Gebruik de verlichting om subtiel (of niet zo subtiel) te focussen op een feature wall, architectonisch element of sleutelbezit (zoals uw mahoniehouten lederen bank of gevleugelde fauteuil). Wandlampen die symmetrisch geplaatst zijn aan weerszijden van een statige spiegel boven de schoorsteenmantel van een open haard zullen warmte, verfijning en elegantie toevoegen aan een kamer.

6. Laat uw gasten zich welkom voelen

Spotlights werken goed in het midden van een eettafel om mensen naar binnen te lokken.

7. 7. Licht de weg ’s nachts

Middernachtelijke badkamerpauzes worden nog verergerd door de harde verlichting die tijdelijke blindheid veroorzaakt bij het aanzetten van een schakelaar. Investeer in gerichte verlichting op vloerniveau in gangen, trappenhuizen en de badkamer om subtiele warmte en een leidraad te creëren.

8. Minder is meer

Houd thema, kleurenschema’s en materiaalafwerkingen consistent in het hele huis, vooral als het gaat om de verlichting. Te veel verschillende stijlen in een smerige serie in het hele huis kan verwarrend zijn voor het oog en zal zorgen voor onbehagen. Neutrale, lichtere tinten openen een ruimte en zorgen ervoor dat deze groter wordt, opvallende kleurenpops (bijv. door lampenkappen) zullen de aandacht trekken, terwijl donkere tinten een vleugje luxe en gezelligheid toevoegen. Houd het eenvoudig en consistent.

Led spots dimbaar van hoge kwaliteit tegen een Scherpe Prijs. Bestel nu bij de LED Specialist! Groot Aanbod, Snelle levering & Vakkundig advies. Dé online shop voor Led Verlichting! Gratis verzending. Achteraf betalen. Nergens beter en goedkoper.