Wat is het verschil tussen gelamineerd en massief hout?

Voor het leggen van houten vloeren worden twee belangrijke houtsoorten gebruikt: massief hout, dat is gezaagd en gepolijst, en bewerkt hout, dat in feite een geperst houtproduct is dat is bewerkt om op massief hout te lijken. Massief hout is vaak duurder dan technisch hout, maar beide kunnen heel aantrekkelijk zijn en er goed uitzien in elke kamer. Er zijn veel verschillende soorten constructiehout beschikbaar, waaronder esdoorn en berk. De meest populaire en gangbare soort is esdoorn en berk.

Wat is het verschil tussen gelamineerd en massief hout?

Parket is een soort vloer, die bestaat uit losse stukken hout die aan elkaar worden gelamineerd tot een enkel stuk. Parket kan zowel van massief als van bewerkt hout worden gemaakt. Bij parket is het hout voorgezaagd en met de hand bewerkt tot dunne stroken. Deze stroken worden vervolgens in een rasterpatroon naast elkaar op de vloer gelegd, waardoor een glad, vlak oppervlak ontstaat. De stroken worden aan elkaar gelijmd met behulp van speciale spijkers en plakstrips, zodat elk stuk gemakkelijk kan worden verwijderd om de vloer te kunnen reinigen.

Hardhouten vloeren bestaan daarentegen uit één groot stuk hout dat is geschuurd en gebeitst voordat het wordt gelamineerd. Laminaatparket wordt gemaakt met behulp van een speciaal ontworpen machine, die maar liefst dertig tot vijftig stukken hout per uur kan verwijderen. Hardhouten vloeren zijn weliswaar duurder, maar het is een stuk minder arbeidsintensief en kan zelfs worden aangepast aan uw specificaties. Daarom worden ze vaak gebruikt in kleine, goedkope projecten, zoals in appartementen of appartementencomplexen.

Zoals gezegd zijn gelamineerde houten vloeren zeer duurder dan massieve en houten vloeren. Dit komt vooral door de arbeid die ermee gemoeid is, die enkele honderden of duizenden uren werk per vierkante meter met zich meebrengt. Dit betekent dat het nogal wat tijd en geld kost om een enkele vloer te maken. Het kan worden beschouwd als een van de moeilijkste soorten vloeren om te leggen, vooral als je te maken hebt met een krap budget.

Aan de andere kant zijn de prijzen van massief houten vloeren over het algemeen veel lager dan de prijzen van parket, omdat u grotere stukken kunt kopen en deze in een enkel, uniform ontwerp kunt leggen. Het vereist ook minder arbeid, dus je hoeft alleen maar te zorgen voor het hout als je klaar bent met het project. Als u de kamer heeft, is het zelfs mogelijk om uw eigen, op maat gemaakte houten vloeren te installeren, wat het werk gemakkelijker en goedkoper zal maken, want hoe groot of klein de ruimte ook is, u kunt een uniforme, mooie vloer creëren.

Als u niet zeker weet of u laminaat of massief hout voor uw vloer moet gebruiken, is het belangrijk dat u de voor- en nadelen van beide kent voordat u tot aankoop overgaat. Gelamineerd en massief hout worden beide beschouwd als gemakkelijk schoon te maken, maar ze lopen ook meer kans op kromtrekken, barsten, splijten of afbrokkelen. Ook hebben ze, vanwege hun neiging tot splijten, niet dezelfde levensduur als massief of gemanipuleerd hout. Terwijl massief houten vloeren de neiging hebben om stabieler te zijn in de tijd, is het nadeel van massief hout dat ze kunnen worden beschadigd door de elementen.

Gelamineerd hout, aan de andere kant, zal van kleur veranderen en beschadigd raken door de zon, vocht of temperatuurswisselingen, maar het zal niet splijten of afbrokkelen, waardoor het een zeer duurzame vloer wordt. Bij het kiezen van gelamineerd hout kunt u kiezen voor een natuurlijke of gestructureerde afwerking, afhankelijk van uw smaak. U kunt de houten vloer ook gemakkelijk opnieuw schilderen om hem er weer nieuw uit te laten zien.

Over het geheel genomen zijn houten vloeren veel goedkoper dan parket en houten vloeren van machinaal hout. Met een beetje kennis en een paar overwegingen kunt u gemakkelijk een mooie, comfortabele vloer creëren met behulp van gelamineerd of massief hout dat er geweldig uitziet en een leven lang meegaat!

EEN HOUTEN VLOER LEEFT

Elke plank, elk vloerdeel heeft een unieke tekening. Dat heeft te maken met de hoeveelheid noesten, de vlam en de natuurlijke kleurschakering van het hout. Jong hout – het spint – is lichter van kleur dan het kernhout – het oudere hout – van de boom, en dus ook van de plank. Een houten vloer leeft ook omdat het werkt. Onder invloed van vocht zet het uit, bij droogte krimpt het. Dat zie je vooral bij een houten vloer van planken, zowel bij grenen als bij eiken